FAQ - Veel gestelde vragen

Lijkt de Methode van Dixhoorn op yoga of mindfulness?

Het kan voorkomen dat oefeningen gelijkenis hebben met wat je in de yogales of mindfulness kan leren. Bij de Adem- en Ontspanningstherapie volgens de Methode van Dixhoorn gaat het niet zozeer om een direct resultaat te halen, maar om bij jezelf te ontdekken of een ogenschijnlijke eenvoudige oefening een verschil voor jou maakt en of je deze positief kunt waarderen. Daarbij maken we gebruik van bewegings, adem- en ontspanningsoefeningen met aandacht. 

Als ik aan mijn ademhaling denk, krijg ik het al benauwd. Wat kan deze methode voor mij dan betekenen?

Het vergt een beetje geduld om met de oefeningen vertrouwd te raken. Er bestaat geen goed of fout. Door de oefeningen kun je ontdekken hoe ademen makkelijker kan gaan.

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

Voorafgaand aan de eerste sessie krijg je twee korte gevalideerde vragenlijsten. Tijdens de eerste sessie bespreken we de uitkomsten. Elke sessie evalueren we hoe jij deze ervaren hebt. Elke sessie starten we met jouw ervaringen van de afgelopen periode. Na vier sessies vul je dezelfde vragenlijsten in en bespreken we of een vervolg wenselijk is. Na vier sessies vul je opnieuw dezelfde vragenlijsten in. Zo zien we of en zo ja welke invloed de behandeling heeft op jouw klachten. 

Ik heb moeite met zitten/liggen/staan. Kan ik de oefeningen dan wel aan?

Er is een grote variatie in oefeningen waarbij er altijd wel een oefening te vinden is die voor jou haalbaar is. Het uitgangspunt is om altijd binnen de pijngrens te blijven. Bij pijn gaat het brein op slot en is er geen ontspanning mogelijk.

Hoeveel tijd kost het om thuis met de AOT te werken?

Om erachter te komen of AOT voor jou werkt, is het nodig om in je dagelijks leven er aandacht voor te hebben. Hoe je dat aanpakt, hangt af van jouw situatie. Je kunt een oefening thuis herhalen, of een deel toepassen in een dagelijks leven. Door opnieuw bewust te zijn hoe jij je dag doorbrengt, kan al veel inzicht geven is de sleutel tot verbetering.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Ieder persoon is verschillend met verschillende klachten. Meestal zijn 4 sessies voldoende voor een goed inzicht of de Methode voor jouw effectief is. Als een vervolg gewenst is, bespreken we samen hoe dit eruit ziet.

Wat is er nodig voor een goed resultaat?

Het uitgangspunt is dat Adem- en ontspanningstherapie geen tevoren vastgestelde uitkomst kent. Als behandelaar ga ik samen met jou op reis. Ik kan mijn kennis delen over hoe jij je lichaam tot ontspanning kunt brengen. Jij hebt kennis over je lichaam en ervaart het effect van de aanpak. Wat nodig is, is dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen proces met een open mind en een beetje geduld.