Dikke huid

Gepubliceerd op 31 januari 2024 om 19:21

Dagelijks krijgen we veel prikkels te verwerken. Best lastig als je gevoelig bent. Labels of diagnoses als HSP, HSE, AD(H)D  kunnen je gedrag wel verklaren maar bieden nog geen handvatten om hiermee om te gaan. 

 

Een boom beschermt zich met een schors tegen alle weersinvloeden. Zonder schors gaat ie dood. De sterke bomen krijgen een dikkere schors of verjongen hun schors. Het is een natuurlijke barrière tegen regen, kou, zon en droogte.  Daar doet de boom jarenlang over. Lukt dat eenmaal, dan wordt de schors steeds dikker of harder. 

Hetzelfde geldt voor ons mensen. Elke dag wordt er wel wat van je verwacht. In je gezin, je partner, je werk. Er is dynamiek en je reageert erop. Als je niet gewend bent of geleerd hebt om jezelf af te schermen kunnen al die prikkels behoorlijk intimiderend zijn. Als je een hoog sensitieve persoon bent (HSP), hoge electrogevoeligheid hebt (HSE), aandachtstekort stoornis hebt zoals Attention Dificit (Hyperactivity) Disorder (AD(H)D) komen prikkels ongefilterd je brein binnen. Je natuurlijke schors ontbreekt. Je staat de hele dag 'aan'. Reken maar dat dit vermoeiend is voor je lichaam. Moeite met inslapen, doorslapen of slapen hebben op het verkeerde moment zijn vaak het effect ervan. Je stresssysteem is actief en je hormoonhuishouding is van slag. 

Je blijft dan makkelijk in de cirkel doorgaan: slecht slapen 's nachts, overdag slapen, lusteloos, weinig energie om overdag iets te doen. Je lichaam is je natuurlijke bioritme kwijt.

Door op momenten dat je nog niet te moe bent, toch een kleine beweeginstructie te gaan doen, helpt dit om je aandacht te gaan verleggen.

Het is heel interessant om de verandering te merken als het je lukt om je aandacht te richten op de signalen uit je eigen lichaam. Waar reageert het op? En wat betekent dat voor hoe jij je dag gaat inrichten? 

En waar begint het mee? Met jezelf serieus nemen wat je lichaam je aangeeft. Start daar vandaag mee! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.